• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/isfoder/

Kullanılmış Lens (obejektif) Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yeni araba kokusu... Işıl ışıl, tertemiz, saf... İçimizde bir heyacan haleti ile ilkkez dokunacak olmak... Tam o anda birbirinden güzel anılara gider insan. Ve ardırdan birbirinden güzel heyecanları yaşama arzusu ile direksiyona geçer. Çok sevdiğiniz ve yeni aldığınız herşey bu denli çekici değil midir?

 
Süpriiiiz! Aslında otomobillerdeki, o bildiğimiz yeninin kokusunun sebebi, bu amaçla üretilmiş olan parfümlerin üretim sonrasında, otomobillerin içerisine bol miktarda sıkılmasının sonucudur :-) İyi numara değil mi? :-) Pekçok otomobil, mobilya üretildikten sonra bu şekilde parfümlenerek, o dayanılmaz çekicilikte yeni kokusuna kavuşurlar. 
 
Eğer amacınız  ekonomideki dinamizme katkı sağlamak değilse, ikinci el bir lens satın almamanız için hiçbir sebep yoktur. Biraz dikkat, biraz eğitim, içinize sinecek lenslere kavuşmanızı sağlayacaktır.  
 
Satın alacağınız lensin çeşidini belirlediniz. Sıfır almakla kullanılmış bir lens almak arasında bir süre gidip geldiniz. Sonunda kararınızı verdiniz, kullanılmış olsa da aradaki fiyat farkına baktığınızda eğer temiz bir lens bulduğunuz takdirde, isabetli davranmış olacağınızı anladınız. Halen tereddütte misiniz?
 
Kullanılmış bir lens alırken nelere dikkat etmemiz gerekir? Teknoloji geliştikçe bir lensin üzerindeki parça sayısı, doğal olarak kontrol edeceğiniz kritik unsurlar da artmaktadır. 
 

 
Sahibinden.com, Gittigidiyor, Sanalpazar.. gibi web sitelerini ziyaret ettiniz, araştırmalarınız sonunda, satın almak istediğiniz kullanılmış lensi bulduğunuza ve satıcıyla iletişime geçmeye karar verdiniz. Herşeyden önce bu bir ticarettir, karşı taraf yeterince kibar olmasa dahi baştan sona kibarlığınızı korumaya çok hassasiyet gösterin. Karşınızdaki şahsa değil pazarlığa ve ürüne odaklanın. Lens alımı kendinize verdiğiniz çok güzel bir hediyedir, kibarlığınızı daima koruyarak, alım esnasındaki gereksiz tartışmaların canınızı sıkmasına izin vermeyin. 
 
Lensi neden sattığını sorun. Nerelerde, hangi şartlarda kullandığını öğrenin. Pazarlığa başlerken, fiyat teklifinin önce lens alıcısından gelmesini bekleyin. Ne de olsa ürün ona ait(Ticarette bu çok geçerli bir argümandır, ürünün ya da hizmetin sahibi fiyatı şartlara göre belirler).
 
Karşınızdaki şahsa odaklanmanız gereken tek bir zaman vardır. O da gerektiğinde(!) satıcının güvenilirliği konusunda şüpheleriniz varsa, istediği fiyatın %50'sini teklif edin. Kabul ediyorsa oradan koşarak uzaklaşın. :-) Fiyatta kırım oranları düşük ve direniyorsa satıcıyla pazarlığa nazikçe devam edin. :-) (Aman dikkat, ticareti çok iyi bilmeyen, dürüst satıcılar bu tür teklifleri hakaret olarak kabul edip, satıştan vazgeçebilirler. Bu testi gerçekten şüphe duyduğunuz satıcılarda uygulayın. Karşınızdaki satıcı alıngan moda geçtiğiniz zaman kendinizi nasıl affettireceğiniz konusunda argümanınız hazır olmalıdır).
 
İkinci el lenste nelere bakmalıyız? İster açık artırma sitelerinden temin edin, ister bir dükkandan, ister karşılıklı-birebir görüşme ile satın almış olun, aşağıdaki şartları sağlamanızda büyük fayda vardır. Hatta sağlamazsanız, kendi canınızı yakma konusunda çok güçlü bir adım atmış olursunuz. :-)
 
- Lensi deneyebileceğiniz teknolojiye sahip fotoğraf makinesi gövdesi.
- Üzerinde zumlama yapabileceğiniz bir uygulama yazılımı içeren ve makinenin RAW dosyasını tanıyabilen bir bilgisayar.
- Kolonyalı ya da alkollü mendil.
  
1- Kozmetik: Lens alımı oldukça duygusal bir alımdır. Bu nedenle alım sonrası, sahiplenmeyi kalıcı kılmak için, lensin kozmetiği içinize sinmelidir. Lens elinize geçtikten sonra, kolonyalı ya da alkollü bir bezle güzelce silin. Cep telefonunuzun flaşı ya da iyi bir fener yardımıyla üzerindeki çizikleri dikkatlice inceleyin. Lensde darbe izi olup olmadığını kontrol edin. Bu esnasda kontrol etmeniz gereken kritik noktalardan birisi de lens yatağı (bayonetidir). Bayonetin hasarsız olması özellikle gövdeye bağlanan dijital kafaların temiz olması kıymetlidir.

 
 
2- Diyafram Kontrolü :Otofokus özelliği bulunan lenslerin diyaframı otomatik ayarlandığı için, diyafram ayarlarının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin; diyafram açıklığı 2.8’den başlayan bir lensin, diyaframı 4’e ayarlanmış/gösterilmiş olabilir, aldanıp alımı onaylayabilirsiniz. Aman dikkat, tamiri 300TL’ye mal oldu. Hayat okulu, devlet okulu gibi bedava değil! :-)
 

  
Zaman içerisinde aşınmasını engellemek amacı ile diyaframların yaprakları, kendinden yağlı parçalardan oluşmaktadır. Bunununla birlikte; diyafram yapraklarında zaman zaman yapışma olabilir. Lensin tepesinden bakarak veya diyafram ayarlarını değiştirirken bunu görebilirsiniz.
 
3- Odak Kayması(focus shift): Genelde kalibrasyonu bozulmuş lenslerde gözlenmektedir.  Diyaframı tam açık konuma getirerek, lensi odaklayarak bir portre ya da derinliği bulunan bir objenin fotoğrafını çekin.  Örneğin; portrede sadece göz bebeğini odaklanarak çekim yapın. Sonra; fotoğrafı bilgisayara aktararak Photoshop’da dosyayı açın. Photoshop'da zum ayarını yüzde yüze getirin(yüzde yüz zum pozisyonuna getirmek için ekranda araç çubuğunda bulunan merceği üstüste iki defa tıklamanız yeterlidir) ve gözün tam olarak odaklanıp odaklanmadığını kontrol edin. Göz tam olarak odaklanmayıp, burun ya da benzer noktalarda netlik var ise, lenste maalesef odak sıçrama problemi mevcuttur. Kalibrasyon ayarı, servis gerektireceği için, lensi iade etmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.
 

 
Hazır odaklama kontrolleri yaparken, lensin üzerindeki manuel ya da otomatik odaklama(oto-fokus) düğmelerinin doğru çalışıp çalışmadığını da kontrol edin. (Bazı makinelerde, otomatik ve manuel odaklama modu fotoğraf makinesinin gövdesinden(body'sinden) de ayarlanabilmektedir. )
 
4- Motor: Lensin otomatik odaklama(oto-fokus) motorunun sesini kontrol edin, huzursuz bir motor sesi kendini belli eder.  Bazı otofokus lenslerin içerisinde motor bulunmaz, bu tür lensler tahriği makineden alırlar. İster motor barındırsın ister barındırmasın; lensi sallayın ve seslerden serbest hareket eden/yerinden(yuvasından) çıkmış parça bulunup bulunmadığını kontrol edin.  
 

   
5- Filtre Yuvası: Filtre dişlerinin sağlam olup olmadığını kontrol edin. Filtreler genelde sıkışma yaptıkları için, önceki kullanımlarda hasar alma olasılıkları kuvvetlidir. Kontrol etmenin en iyi yöntemi; lense bir filtre takmaya çalışmaktan geçer. Filtre takma işlemini yaparken filtreyi yuvaya oturtmak için zorlamayın! Filtre dişleri hasar görmüş bir lens, sıkışmaya neden olduğundan; filtreyi çıkarmak için bir ustaya başvurmanız gerekebilir. Filtre lense takılıp çıkarılırken sorunsuz bir şekilde takılıp çıkarılabilmelidir.
 

   
6- Düğmeler: Lensin üzerinde varsa diğer düğmelerin görevlerini tam olarak yapıp yapmadıklarını kontrol edin ve test edin(VR, IS düğmeleri gibi).
 

  
7- Zum: Eğer satın almayı düşündüğünüz lens zum lens ise madde 3’ü zum sıçramalarında uygulayın. Mesela, 28mm, 35mm, 50mm, 85mm'ye(APS-C sensörlü makinelerde 18mm, 24mm, 34mm ve 55mm..) denk gelen noktalarda deneyin.
   
Ayrıca zum hareketini sorunsuz gerçekleştirip gerçekleştirmediğini elle kontrol edin.
 
Tüm aşamalardan sonra, lensiniz testleri atlatırsa, Size alımı onaylayıp, lensi teslim almak kalıyor. 

 En güzel ışıklar sizinle olsun :-) 

Haluk Safi

Kaynak http://www.haluksafi.com/blog/2014/3/kullan-lm-lens-obejektif-al-rken-dikkat-edilmesi-gereken-noktalar

Hava Durumu
Saat
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam5
Toplam Ziyaret170635
Reklam Alanı